Pan Kanapka radzi

md

|

Gość Radomski 36/2013

publikacja 05.09.2013 00:15

Pieczywo jest zdrowe, bo zawiera mikroelementy, witaminy i błonnik.

 Piekarze chcą zachęcić dzieci i ich rodziców do zdrowego odżywiania się. Pomaga im w tym bajkowy ludzik Piekarze chcą zachęcić dzieci i ich rodziców do zdrowego odżywiania się. Pomaga im w tym bajkowy ludzik
Marta Deka /GN

Małe jubileusze obchodziło w tym roku Święto Chleba. W Radomiu odbyło się po raz piętnasty, a piąty raz miało ogólnopolski charakter. Pierwszą imprezę zorganizowano w 1999 roku na ul. Wałowej. Miejsce było nieprzypadkowe, gdyż w tamtych okolicach w XIV w. zaczynał swoją działalność miejski cech piekarzy. Od 2000 roku impreza odbywa się na terenie Muzeum Wsi Radomskiej. Tegoroczne Święto Chleba, na które tłumnie przybyli nie tylko mieszkańcy Radomia, rozpoczęła Msza św. W amfiteatrze przewodniczył jej biskup Henryk Tomasik. Zasłużeni dla promocji chleba i piekarstwa otrzymali wyróżnienia – Klucze św. Kazimierza.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.