Symbol zdrowego żywienia

Krystyna Piotrowska

publikacja 03.09.2015 15:46

W tym roku hasło przewodnie XVII Święta Chleba, które tradycyjnie odbędzie się w Muzeum Wsi Radomskiej, brzmi: "Zapamiętaj to przysłowie - żytni chleb to twoje zdrowie".

- To nasz żytni, zdrowy chleb, który został wyprodukowany z mąki, a mąka z ziarna żyta i pszenicy, które produkują rolnicy w Polsce - powiedział Jarosław Gajda - To nasz żytni, zdrowy chleb, który został wyprodukowany z mąki, a mąka z ziarna żyta i pszenicy, które produkują rolnicy w Polsce - powiedział Jarosław Gajda
Krystyna Piotrowska /Foto Gość

Jak poinformowali podczas konferencji prasowej organizatorzy tego wydarzenia, impreza rozpocznie się Mszą św. w niedzielę 6 września o 10.00 w Muzeum Wsi Radomskiej. Eucharystia, której przewodniczył będzie ks. prał. Edward Poniewierski, kanclerz Kurii Diecezji Radomskiej, sprawowana będzie w intencji rolników i piekarzy.

– Nasze Święto Chleba jest świętem dziękczynnym, dożynkowym. Pojawi się korowód wieńców dożynkowych, który przejdzie spod budynku edukacyjnego do amfiteatru. Później wieńce będzie można podziwiać na koronie amfiteatru. Świętu temu towarzyszy część edukacyjna. Będziemy prezentować na polach nasze maszyny rolnicze i prowadzić zajęcia edukacyjno-etnograficzne w poszczególnych zagrodach. Rozstrzygniemy konkurs na tradycyjny wieniec dożynkowy i konkurs przygotowany przez Cech Piekarzy – „Mój przepis na chleb” – mówiła Ilona Jaroszek, dyrektor MWR.

Pani dyrektor zapowiedziała, że gościem XVII Święta Chleba będzie premier Ewa Kopacz.

Omawiając hasło tegorocznego święta, Jarosław Gajda, prezes Cechu Piekarzy, powiedział: – Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia, powinniśmy jeść około 65 proc. węglowodanów. Stąd to hasło. Wracamy do podstawowego pokarmu, jakim jest chleb, w którym są węglowodany złożone – energia potrzebna nam do życia. W chlebie są również witaminy z grupy B oraz bardzo istotny dla naszego zdrowia błonnik.

Polska Master Chef Beata Śniechowska będzie prowadziła pokazy kulinarne. Swoje dokonania w tej dziedzinie prezentować będzie od 12.00.

– Pani Śmiechowska obiecała, że będzie w tym roku pomagała promować zdrowe odżywianie – dodał J. Gajda.

Ci, którzy skorzystają z zaproszenia organizatorów i odwiedzą skansen w niedzielę, będą mogli również kupić chleb i wyroby piekarnicze oferowane na ośmiu stoiskach. Obok stoisk z pachnącym chlebem będzie można podziwiać wyroby twórców ludowych, a panie z Kół Gospodyń Wiejskich będą serwowały tradycyjne ludowe przysmaki.

Na scenie Amfiteatru o 14.00 wystąpi Zespół Pieśni i Tańca Uniwersytetu Warszawskiego „Warszawianka”, a o 18.00 Adam Strug z zespołem, z rodziną Pospieszalskich.

Z kolei na „Scenie pod dębem” przygrywać będą kapele ludowe.

Do udziału w Święcie Chleba zachęcał obecny na konferencji Karol Semik, wiceprezydent Radomia. Przypomniał, że to święto od wielu lat w sposób naturalny wpisuje się w proces dobrego myślenia o zdrowym żywieniu, a symbolem zdrowego żywienia jest chleb. Chleb jest również symbolem wartości przenoszonych z pokolenia na pokolenie. Są rejony w kraju, gdzie chleb jest tą wartością, której nie wolno niszczyć i trzeba bardzo szanować jako efekt pracy ludzkich rąk.

Bilety wstępu do MWR na XVII Święto Chleba można nabywać nie tylko w kasach MWR, ale również w Centrum Informacji Turystycznej w Radomiu przy ul. Traugutta.

Zarząd Dróg Miejskich uruchomi autobus nr 70, którym będzie można dojechać do skansenu od strony ul. Stawowej. Autobus wyruszy z osiedla Michałów. Zatrzymuje się w Centrum przy dworcu oraz na Borkach. Pierwszy autobus wyjedzie na trasę o 9.00, a kursować będzie do 20.00.

Z dziennikarzami spotkali się (od lewej): Karol Semik, Ilona Jaroszek, Jarosław Gajda, Paweł Pastuszka, piekarz, i Sebastian Równy, dyrektor Wydziału Kultury UM w Radomiu   Z dziennikarzami spotkali się (od lewej): Karol Semik, Ilona Jaroszek, Jarosław Gajda, Paweł Pastuszka, piekarz, i Sebastian Równy, dyrektor Wydziału Kultury UM w Radomiu
Krystyna Piotrowska /Foto Gość