Festiwal Ziemniaka z Okrasą w radomskim skansenie

Marta Deka Marta Deka

|

GOSC.PL

publikacja 24.09.2021 12:36

Muzeum Wsi Radomskiej zaprasza 26 września w godz. 12-21. Będzie pieczenie ziemniaków w popiele. Koła gospodyń przygotują tradycyjne potrawy.

Podobnie jak w latach ubiegłych przewodniczącym jury będzie Karol Okrasa. Podobnie jak w latach ubiegłych przewodniczącym jury będzie Karol Okrasa.
Marta Deka /Foto Gość

W trakcie Festiwalu Ziemniaka nastąpi rozstrzygnięcie konkursu "Potrawa regionalna z ziemniaków". Przewodniczącym komisji konkursowej będzie Karol Okrasa, kucharz i dziennikarz kulinarny, gospodarz popularnych programów telewizyjnych. 

Podczas imprezy zaprezentują się zespoły obrzędowe, rękodzielnicy, koła gospodyń, a rolnicy pokażą pracę przy użyciu dawnych maszyn rolniczych. Na miłośników domowej kuchni czekać będą liczne stoiska kół gospodyń wiejskich, które przygotują mnóstwo tradycyjnych potraw, jak pierogi, porka, pazibroda, babka ziemniaczana. Skansen zaprasza również na potańcówkę na deskach.

Program:

Zagroda z Jastrzębi

Zagroda z Chomentowa

Zagroda z Bartodziej

Zagroda z Alojzowa

Muzealne pola

Zagroda z Kłonówka

Scena

Dom Ludowy

Skansen zaprasza do zwiedzania ekspozycji stałej oraz wystaw czasowych: "Papież napotkany" w spichlerzu z Wilkowa, "Kręć się, kręć wrzeciono" i "Plakat w Skansenie Polskim" w Domu Ludowym oraz wystawa fotografii przyrodniczej Artura Tabora w kurniku z Konar.

Festiwal Ziemniaka z Okrasą w radomskim skansenie