Szablą wyróżniony

Krystyna Piotrowska

|

Gość Radomski 36/2012

publikacja 06.09.2012 00:15

Rolnikom, piekarzom i młynarzom dziękowano za ich ciężką pracę i za codzienny chleb.


W Radomiu mamy bardzo dobry chleb, ale niestety nie można go kupić w dużych sieciach handlowych 
i nasi piekarze muszą szukać rynku zbytu również poza swoim miastem – mówił Waldemar Stojak W Radomiu mamy bardzo dobry chleb, ale niestety nie można go kupić w dużych sieciach handlowych 
i nasi piekarze muszą szukać rynku zbytu również poza swoim miastem – mówił Waldemar Stojak
Krystyna Piotrowska

Do radomskiego skansenu na tradycyjne Święto Chleba, które w tym roku przebiegało pod hasłem „Zdrowia kromka dla Kasi i Tomka”, przybyły tłumy gości. Organizatorzy święta: Muzeum Wsi Radomskiej, Urząd Miasta w Radomiu oraz Radomski Cech Piekarzy zadbali, aby każdy znalazł tu coś dla siebie. Świętowanie rozpoczęło się Eucharystią. Po niej można było podziwiać kunsztownie wykonane wieńce dożynkowe. Na dwóch scenach prezentowały się ludowe zespoły. Wśród wielu stoisk z wyrobami rzemieślniczymi i nie tylko lokalnymi smakołykami królował oczywiście chleb. Witając gości, dyrektorka skansenu Ilona Jaroszek przypomniała, że Święto Chleba jest uhonorowaniem pracy rolników piekarzy i młynarzy. Zaś polski chleb ma znakomitą markę w całej Europie dzięki swoim walorom smakowym. Bardzo ważnym i wzruszającym punktem spotkania było uhonorowanie radomskiego piekarza Waldemara Stojaka najwyższym rzemieślniczym odznaczeniem „Szablą Kilińskiego”. 


Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.