Z tej mąki dobry chleb

Krystyna Piotrowska

|

Gość Radomski 37/2013

publikacja 12.09.2013 00:00

Dożynki zawsze wyprawiano, gdy zżęto już wszystkie zboża. Najważniejszym ich elementem był wieniec uwity z kłosów zbóż, kwiatów, jagód i owoców.

 Bochnami chleba wypieczonego z mąki z tegorocznych zbiorów obdarowano kapłanów i osoby współpracujące z powiatem i gminami powiatu opoczyńskiego Bochnami chleba wypieczonego z mąki z tegorocznych zbiorów obdarowano kapłanów i osoby współpracujące z powiatem i gminami powiatu opoczyńskiego
Krystyna Piotrowska /gn

Dożynki Gminno-Powiatowe w Sławnie odbywały się na placu przy Gminnym Ośrodku Kultury. Obok sceny tłumnie zgromadzili się mieszkańcy okolicznych wsi i wielu znamienitych gości. Honory starostów dożynek pełnili: Małgorzata Filipczak i Piotr Biskup. Jak każe obyczaj, starostowie dożynek przekazali na ręce ich gospodarzy – wójta Tadeusza Wojciechowskiego i przewodniczącego Rady Powiatu Andrzeja Kopani, który reprezentował starostę powiatu opoczyńskiego – chleb z tegorocznych plonów.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.