Podziękujmy za każdą kromkę

Krystyna Piotrowska

|

Gość Radomski 37/2015

publikacja 10.09.2015 00:00

To było święto przede wszystkim radomskich piekarzy, których tradycje zawodowe sięgają często wielu pokoleń.


Ze stoisk pachniało świeżutkim pieczywem Ze stoisk pachniało świeżutkim pieczywem
Krystyna Piotrowska /Foto Gość

Impreza rozpoczęła się Mszą św., której przewodniczył i homilię wygłosił ks. prał. Edward Poniewierski, kanclerz Kurii Diecezji Radomskiej. Modlono się w intencji piekarzy i rolników. Po Mszy św. zostały poświęcone dożynkowe wieńce.
 Przybyłych do Muzeum Wsi Radomskiej na XVII Święto Chleba powitała Ilona Jaroszek, dyrektor radomskiego skansenu. W uroczystościach udział wzięła premier Ewa Kopacz, przedstawiciele władz państwowych, samorządowych i organizacji społecznych, a swoistymi bohaterami tego wydarzenia byli pracownicy rzemiosła piekarskiego.


Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.