Red hot, czyli...

kmg

|

Gość Radomski 36/2016

publikacja 01.09.2016 00:00

Przytyk i gminy ościenne określane są mianem „paprykowego zagłębia”.

Można było skosztować warzywa przyrządzonego na wiele sposobów. Można było skosztować warzywa przyrządzonego na wiele sposobów.
Krystyna Piotrowska /Foto Gość

Gmina Przytyk w powiecie radomskim słynie z uprawy papryki. To właśnie stąd na polski rynek trafia rocznie ponad 60 tys. ton tego warzywa. Uprawę papryki na tym terenie „zaszczepił” w latach 80. XX w. Antoni Kwietniewski z Woli Wrzeszczowskiej. Podpatrzył, jak robią to Holendrzy i Niemcy, a swoje obserwacje, poparte wiedzą rolniczą, wykorzystał w rodzinnych stronach. Uprawa tego warzywa szybko stała się wiodącą działalnością wśród miejscowych rolników.

Dostępne jest 42% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.