Kiedyś przygotowanie do Wielkanocy miało bardziej kontemplacyjny i wyciszony charakter, ale też świętowanie Zmartwychwstania Pańskiego było radośniejsze i pełne nadziei na pomyślny czas.
Na Wielkanoc w szlacheckich dworach stoły były wyjątkowo suto zastawione. Oprócz mięs i innych wyrobów pojawiały się świąteczne ciasta. Mazurek z napisem „Wesołego Alleluja” pokazuje przewodnik Piotr Redestowicz, przewodnik w radomskim Muzeum Wsi Radomskiej.
ks. Zbigniew Niemirski
Muzeum Wsi Radomskiej turyści chętnie odwiedzają o każdej porze roku. Oprócz pięknych plenerów, ciekawych obiektów i wytyczonych ścieżek tematycznych czekają tu na nich specjalnie przygotowane wystawy. Do połowy kwietnia w skansenie można oglądać ekspozycje związane ze Świętami Wielkiejnocy. W dworze z Pieczysk i wybranych wiejskich chałupach podpatrzymy, jak kiedyś przygotowywano się do najważniejszego dnia w roku – zmartwychwstania Pana Jezusa i jak ten dzień świętowano. Część zwyczajów przetrwała do dziś. Wiele z nich jest już zapomnianych.
Dostępne jest 8% treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.