Ognisko koronawirusa w Starachowicach

ks. Zbigniew Niemirski ks. Zbigniew Niemirski

publikacja 28.05.2020 18:41

Chodzi o zakłady mięsne Animex Foods.

Od początku wdrożono specjale środki bezpieczeństwa, konsultując działania z krajowymi ekspertami od epidemiologii. Od początku wdrożono specjale środki bezpieczeństwa, konsultując działania z krajowymi ekspertami od epidemiologii.
ks. Zbigniew Niemirski /Foto Gość

Starachowicki oddział Animex Foods łącznie z pracownikami firm zewnętrznych zatrudnia około 2 tys. osób.

Do tej pory wirusa SARS-CoV-2 wykryto u ponad 50 osób, w tym pracowników firm zewnętrznych, które współpracują z zakładem. Pierwszy przypadek zarażenia w firmie stwierdzono 15 maja i od początku wdrożono specjale środki bezpieczeństwa, konsultując działania z krajowymi ekspertami od epidemiologii.

- Otrzymaliśmy kolejne wyniki badań naszych pracowników na obecność koronawirusa. Dziewięć osób miało wynik dodatni. Łącznie zarażonych tym wirusem jest 47 osób z zakładu i sześciu pracowników firm zewnętrznych współpracujących z Animex Foods - wyjaśnia Łukasz Dominiak, rzecznik prasowy firmy. Na kwarantannie przebywa ponad 180 pracowników zakładu.

Od pracy odsunięto pracowników powyżej 60. roku życia lub mających choroby towarzyszące. Odesłano także do domów pracowników narażonych na największe ryzyko kontaktu. Przy jakichkolwiek objawach pracownicy wysyłani są na badania pod kątem obecności patogenu.

Rzecznik wyjaśnia również, że przyjęte regulacje zakładają między innymi obligatoryjne noszenie maseczek przez pracowników na terenie zakładu, obowiązkowe mierzenie temperatury czy ograniczenie do niezbędnego minimum wizyt osób z zewnątrz na terenie obiektów należących do spółki.

- Wprowadziliśmy także dodatkowe mycia i sanityzacje zakładu. Kolejnym elementem wdrożonym w ramach ochrony bezpieczeństwa pracowników była reorganizacja czasu i miejsca pracy oraz np. korzystania ze stołówek zakładowych - mówi rzecznik.

Zachowując zasady reżimu sanitarnego zakład prowadzi produkcję, choć w mniejszym zakresie.