Turniej Rycerski na zamku w Iłży

Marta Deka Marta Deka

publikacja 30.04.2023 20:52

Po przerwie spowodowanej pandemią koronawirusa oraz renowacją zamku w Iłży zorganizowano Turniej Rycerski. Impreza rozpoczęła się 30 kwietnia. Organizatorzy zapraszają też 1 maja.

Na turnieju zaprezentowali się jedni z najlepszych rycerzy w Polsce. Na turnieju zaprezentowali się jedni z najlepszych rycerzy w Polsce.
Marta Deka /Foto Gość

Pierwszego dnia imprezy odbyły się pokazy rycerskie, artyleryjskie przygotowane przez Bytomskie Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznej "Leo Corde". Już od południa dużo atrakcji czekało na młodszych i starszych gości. Można było postrzelać z łuku, powalczyć mieczem, strzelić ze średniowiecznej kuszy, czy sprawdzić się w biegu damy i rycerza. Poza tym był pokaz średniowiecznych rzemiosł, można było m.in. zobaczyć, jak powstaje papier czerpany i jak pracowali dawni garncarze. Były też warsztaty pisania gęsim piórem maczanym w inkauście.

- Na turnieju rycerskim zaprezentowali się jedni z najlepszych rycerzy w Polsce. Bitwę, którą przygotowaliśmy, myślę że godnie można porównać do oblężenia Malborka. Pokaz alchemika przeniósł w świat różnych proszków i zmieniających się kolorów. Rycerze konni wyjechali z czterometrowymi kopiami, by pokazać, jak się polowało i jak trenowało, by przygotować się do bitew i wielkich turniejów. Jutro zapraszam na pokaz kulinarny kuchni średniowiecznej. Wiemy, że ona wcale nie była taka bogata w mięsa. Na stołach królewskich oczywiście jadano dziczyznę, ale ubodzy jedli podpłomyki. Przybywajcie, posmakujecie i zobaczycie to wszystko, co jest dla was przygotowane - zaprasza Mirosław Markowski, prezes stowarzyszenia Rekonstrukcji Historycznej "Leo Corde".

Imprezę otworzył Przemysław Burek, burmistrz Iłży. - Dziś jest dla mnie zaszczytem i wielką przyjemnością powitać was wszystkich na uroczystym rozpoczęciu Turnieju Rycerskiego na zamku w Iłży. To wyjątkowe wydarzenie dla naszego miasta, które na przestrzeni ostatnich ponad 20 lat zawsze zajmowało ważne miejsce w historii naszego regionu. Jak wszyscy wiemy, przez ostatnie dwa lata nie mieliśmy możliwości organizowania turnieju rycerskiego ze względu na pandemię oraz prace konserwatorskie na zamku. Dlatego tym bardziej jestem dzisiaj szczęśliwy, że możemy powrócić do tego wspaniałego tradycyjnego wydarzenia i spotkać się razem na tak pięknej historycznej ziemi. To wydarzenie przypomina nam o naszej przeszłości i tradycjach, które są dziedzictwem, które musimy pielęgnować i przekazywać przyszłym pokoleniom - powiedział podczas otwarcia P. Burek.

- Cieszy to, że impreza wróciła i będzie kontynuowana. Przyjeżdżają na ten turniej nie tylko mieszkańcy Iłży, ale też z całego regionu radomskiego i z całej Polski, bo turniej cieszy się ogromną popularnością. Jest wiele atrakcji i jest to piękna lekcja historii średniowiecza, tego zamku i tego urokliwego miasta - mówi poseł Anna Kwiecień.

Organizatorem imprezy jest Centrum Kultury i Turystyki w Iłży. Partnerem wydarzenia jest Samorząd Województwa Mazowieckiego. - Wsparliśmy znacząco tę imprezę, bo rozmiar tego turnieju jest olbrzymi. Koszty, które musiałaby ponieść gmina, byłyby uciążliwe. Cieszę się, że po dwóch latach możemy się spotkać na tym turnieju, bo ma on renomę od wielu lat. Warto tę tradycję kultywować - mówi Rafał Rajkowski, wicemarszałek województwa mazowieckiego.

Program drugiego dnia imprezy - 1 maja

12.00-15.00 - otwarcie interaktywnej wioski rycerskiej dla dzieci i dorosłych - stanowiska animacyjne:

12.00-15.00 - stanowiska rzemiosł średniowiecznych:

14.00 - pokaz sokolniczy (polowanie z ptakami - metody i techniki polowania),

14.30 - turniej miecza długiego (miecz długi to rodzaj średniowiecznego europejskiego miecza, o stosunkowo długiej głowni i rękojeści),

15.30 - turniej na miecz i puklerz (puklerz to uzupełnieniem zbroi rycerskiej),

16.30 - turniej Capture The Flag (turniej polega na przejęciu flagi przeciwnika),

17.00 - pokaz rycerzy konnych,

17.30 - pokaz sokolniczy,

18.00 - pokaz kuchni rycerskiej (pokaz obozowej kuchni - wszystkie potrawy będą przyrządzane w plenerze, w kotłach umieszczonych nad ogniskiem, a ich przygotowanie będzie odbywać się na oczach widzów, którzy mają niecodzienną możliwość zobaczenia kuchni od podszewki i przyjrzeniu się wszystkim sprzętom i naczyniom służącym do gotowania w dawnych czasach. Podczas pokazu uczestnicy będą mieli możliwość posmakować dań i przekąsek kuchni dawnej),

19.00 - rozdanie nagród i zakończenie imprezy.