Regionalne potrawy na radomskim rynku

Marta Deka Marta Deka

publikacja 12.08.2023 20:52

Rekord Polski na największą parzybrodę pobity. Po raz pierwszy w stolicy regionu odbył się Festiwal Kulinarny Radomskie Smaki.

Mariusz Szwed ugotował największą parzybrodę. Mariusz Szwed ugotował największą parzybrodę.
Marta Deka /Foto Gość

Festiwal był dobrą okazją, by spróbować regionalnych potraw. Wśród nich były: porka, prażucha ziemniaczana, placki ziemniaczane, pierogi, zalewajka, ciasta. Dania przygotowały koła gospodyń wiejskich z regionu radomskiego. Chętni mogli uczestniczyć w warsztatach kulinarnych.

- Jest to pierwsza odsłona naszego Festiwalu Kulinarnego Radomskie Smaki. Spotkał się on z bardzo ciepłym przyjęciem. Rynek tętni życiem. Liczymy na to, że będą kolejne edycje. Głównym celem tego wydarzenia jest promowanie naszego dziedzictwa kulinarnego, promowanie naszych lokalnych radomskich dań. Koła gospodyń wiejskich przygotowały lokalne smakołyki z bardzo dobrych jakościowo produktów. Amatorzy deserów też znajdą coś dla siebie - mówi Magdalena Krajewska, prezes Lokalnej Organizacji Turystycznej Ziemi Radomskiej.

Gościem specjalnym festiwalu był Mariusz Szwed, finalista 3. edycji MasterChef. Zaprosił uczestników imprezy do konkursów i przygotował ponad 150 kilogramową parzybrodę. Tym samym został pobity rekord Polski na największą parzybrodę. - To jest danie regionalne regionu radomskiego. Trochę przełamałem ten przepis. Zacząłem od podduszenia cebuli z pokrojoną w dużą kostkę wiejską kiełbasą. Potem kiszona kapusta. Gdy się sprażyła na ogniu, zalałem ją wodą, poddusiłem i dodałem białej kapusty. Na końcu dodałem przetarte ugotowane ziemniaki. Do tego oczywiście muszą być skwarki - wyjaśnia M. Szwed.

Było też dużo atrakcji dla dzieci. Przygotowano dla nich animacje, dmuchańce i warsztaty kulinarne "Kolorowe kluchy i kluski", które poprowadził uczestnik programu MasterChef Antek Wasik.