Króluje w tej części Polski

Sierpień to nie tylko czas paprykowych żniw, ale czas, kiedy rolnicy dziękują Bogu za tegoroczne zbiory. Szacuje się, że obecnie z regionu radomskiego, obejmującego m.in. gminy Przytyk, Potworów, Klwów, Radzanów, Stara Błotnica, Rusinów i Wyśmierzyce, pochodzi ok. 90 proc. krajowej produkcji tego warzywa.

Radosław Mizera

|

Gość Radomski 34/2024

dodane 22.08.2024 00:00

Cezary Nowek, prezes Lokalnej Grupy Działania „Razem dla Radomki” przypomniał, że w 2011 roku na listę produktów tradycyjnych została wpisana „Przytycka papryka”. Mówi, że kariera tego warzywa w Polsce rozpoczęła się ponad 40 lat temu, a pierwsze jej uprawy ulokowane zostały na terenie gminy Przytyk. – Od tamtej pory stała się jednym z najczęściej spożywanych w Polsce warzyw. Papryka to przede wszystkim skarbnica witaminy C. Zawiera jej najwięcej spośród wszystkich warzyw i kilkakrotnie więcej niż cytryna. Znajdziemy w niej również beta-karoten, witaminy E, K i z grupy B, sole mineralne i przede wszystkim potas – wylicza C. Nowek.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

Czytasz fragment artykułu

Subskrybuj i czytaj całość

już od 14,90

Poznaj pełną ofertę SUBSKRYPCJI

Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
1 / 1
oceń artykuł Pobieranie..

Zapisane na później

Pobieranie listy

E-BOOK DLA SUBSKRYBENTÓW

ADWENTOWA SZKOŁA MODLITWY