Powrót do strony
  • nasze media
  • Kontakt
SUBSKRYBUJ zaloguj się
PROFIL UŻYTKOWNIKA
Wygląda na to, że nie jesteś jeszcze zalogowany.
zaloguj się
lub
zarejestruj się
Wiara.pl - Serwis

Radomski

  • Nowy numer
  • AKTUALNOŚCI
  • GALERIE
  • ARCHIWUM
  • KONTAKT Z ODDZIAŁEM
  • Nasze media
    • WIARA.PL
    • RADIO eM
    • MAŁY GOŚĆ
  • Diecezje
    • Bielsko-Żywiecka
    • Elbląska
    • Gdańska
    • Gliwicka
    • Katowicka
    • Koszalińsko-Kołobrzeska
    • Krakowska
    • Legnicka
    • Lubelska
    • Łowicka
    • Opolska
    • Płocka
    • Radomska
    • Sandomierska
    • Świdnicka
    • Tarnowska
    • Warmińska
    • Warszawska
    • Wrocławska
    • Zielonogórsko-Gorzowska
  • O diecezji
    • BISKUPI
    • KURIA
    • PARAFIE
    • HISTORIA DIECEZJI
  • Patronaty

Najnowsze Wydania

  • GN 50/2025
    GN 50/2025 Dokument:(9523960,Przysypane perły, zapomniane diamenty)
  • Historia Kościoła (13) 01/2026
    Historia Kościoła (13) 01/2026 Dokument:(9518411,W listach (do) Jana Pawła II najważniejsze jest to…że w ogóle zostały napisane)
  • GN 49/2025
    GN 49/2025 Dokument:(9515780,Szlachetne ryby i morskie potwory)
  • Gość Extra 4/2025 (14)
    Gość Extra 4/2025 (14) Dokument:(9516809,Biblijna szkoła codzienności. Edytorial nowego wydania „Gościa Extra”)
  • GN 48/2025
    GN 48/2025 Dokument:(9507866,Metoda na życie)
radom.gosc.pl → Wiadomości z diecezji radomskiej → Kartofle okrasił Okrasa

Kartofle okrasił Okrasa przejdź do galerii

Gwiazdą Festiwalu Ziemniaka, dorocznej imprezy w Muzeum Wsi Radomskiej, był Karol Okrasa. Znany kucharz oceniał smaki kulinarnych wyrobów wiejskich gospodyń oraz zaprezentował swoje umiejętności. Było też wiele innych atrakcji oraz potańcówka "na dechach".

Gwiazdą Festiwalu Ziemniaka był Karol Okrasa, który w Muzeum Wsi Radomskiej nakręcił wiele programów kulinarnych  
Gwiazdą Festiwalu Ziemniaka był Karol Okrasa, który w Muzeum Wsi Radomskiej nakręcił wiele programów kulinarnych
ks. Zbigniew Niemirski /Foto Gość

- Siano nie jest trujące, choć nie do końca trawione, jak na przykład trawa żubrowa. Jego aromat, bo to przecież mieszanka ziół, wzbogaca smak ryb, mięs i warzyw na czele z ziemniakiem. Ja tu nie tworzę nic nowego. Coś takiego, co my tu robimy, było modne i stosowane już w staropolskiej kuchni. Do tego dodajmy konserwowanie potraw popiołem ze spalonego siana. Taki popiół ma właściwości bakteriostatyczne. Do dziś Francuzi robią to z kozimi serami. Potrawy konserwowane popiołem zachowują przydatność do spożycia przez kilka miesięcy - wyjaśniał mistrz kuchni.

Słuchały go prawdziwe tłumy, bo też tłumy, korzystając z pięknej pogody, przybyły do radomskiego skansenu. - Impreza naprawdę udana. Jest mnóstwo ludzi. Myślę, że przyczynił się do tego Karol Okrasa, który kolejny raz gości w Muzeum Wsi Radomskiej. Na parkingach rejestracje samochodów pokazują, że odwiedzili nas ludzie z bardzo wielu, czasem odległych miejsc. Na festiwal przygotowaliśmy wiele atrakcji. Wielkie zainteresowanie wzbudza kopanie ziemniaków motykami. Dorośli przypominają sobie, jak to ongiś było, a dzieci patrzą z zachwytem. Ciekawą inicjatywą jest czytanie "Chłopów" Reymonta koło Kuźni z Trębowca. Co kwadrans czyta ktoś inny. Wśród czytających byli między wiceprezydent Radomia Anna Białkowska, senator Wojciech Skurkiewicz i zaprzyjaźniony z naszą placówką proboszcz ks. Mirosław Kszczot. Cudne jest to, że nagrodzonej Noblem powieści słuchają także najmłodsi - cieszy się Ilona Jaroszek, dyrektor radomskiego skansenu.

Każdy, kto tu przybył, znajduje coś wyjątkowo interesującego. - Pokazałem synkowi, jak kiedyś wyglądały wykopki. Najpierw była motyka, później kopaczka obrotowa i koń, aż w końcu pojawił się ciągnik - mówi pan Michał. - Najstarsi doskonale pamiętają, jak wyglądała kiedyś praca przy obróbce lnu. Trochę młodsi też kojarzą "trzepaki", bo jeździli do babci na wieś. Najmłodsi mogą dziś zobaczyć, jak kiedyś wyglądała obróbka lnu i spróbować swoich sił - mówi Dorota Maciąg, pracownik skansenu.

Królem imprezy był, oczywiście, ziemniak. Członkinie kół gospodyń wiejskich stanęły do konkursu na kartoflaną potrawę. K. Okrasa wybrał tę najlepszą. Przyrządziły go panie ze Stowarzyszenia "Nasza Wieś Józefów" z gminy Kowala. Zwyciężczynie wezmą udział w programie telewizyjnym "Okrasa łamie przepisy". Tam zaprezentują swoją konkursową potrawę "pazibrodę". A mistrz kuchni czuje się w radomskim muzeum jak w domu. Zdradza też, dlaczego nie wolno w kuchni rezygnować z ziemniaka: - Bardzo lubię tu przyjeżdżać. Tu mnie rozumieją i w tym sensie to jest mój dom. W radomskim skansenie nakręciłem mnóstwo programów. A ziemniak? Niesłusznie został wpisany na listę produktów szkodliwych, w tym sensie, że jak ktoś przechodzi na dietę, to od razu odrzuca ziemniaki. To bardzo duży błąd. Nie wolno go odrzucać, bo odpowiednio przygotowany jest wybitnie smaczną potrawą. Poza tym, przyrządzając go, zachowujemy naszą kulturę i tradycję. I, co ważne, a to powie każdy dietetyk, jest doskonałym wypełniaczem i najprostszym źródłem energii - zapewnia K. Okrasa.

« ‹ 1 › »
Festiwal Ziemniaka w radomskim skansenie

WIARA.PL DODANE 05.10.2015 AKTUALIZACJA 06.10.2015

Festiwal Ziemniaka w radomskim skansenie

​Gwiazdą Festiwalu Ziemniaka, corocznej imprezy w Muzeum Wsi Radomskiej, był Karol Okrasa. Znany kucharz oceniał smaki kulinarnych wyrobów wiejskich gospodyń oraz zaprezentował swoje umiejętności. Na imprezę przybyły tłumy. Skansen przygotował pokazy jesiennych prac polowych, warsztaty dla dzieci, a dla wszystkich - potańcówkę "na dechach". Zdjęcia: ks. Zbigniew Niemirski /Foto Gość  
oceń artykuł Pobieranie..

ks. Zbigniew Niemirski

|

GOSC.PL

publikacja 05.10.2015 21:20

0 FB Twitter
drukuj wyślij zachowaj
TAGI:
  • FESTIWAL ZIEMNIAKA
  • KAROL OKRASA
  • MUZEUM WSI RADOMSKIEJ

Polecane w subskrypcji

  • Belgia nie odda rosyjskich miliardów
    • Świat
    • Maciej Legutko
    Belgia nie odda rosyjskich miliardów
  • Czy wojna na Ukrainie osiągnęła punkt krytyczny? Rozmowa z Janem Piekło
    • Świat
    • Piotr Legutko
    Czy wojna na Ukrainie osiągnęła punkt krytyczny? Rozmowa z Janem Piekło
  • Mikołajki między darem a roszczeniem. Jak wychowywać dzieci do wdzięczności?
    • wychowanie
    • Karol Białkowski
    Mikołajki między darem a roszczeniem. Jak wychowywać dzieci do wdzięczności?
  • Adwent ze św. Augustynem: Weź i czytaj
    • Cykl „Gościa”
    • Franciszek Kucharczak
    Adwent ze św. Augustynem: Weź i czytaj
  • IGM
  • Gość Niedzielny
  • Mały Gość
  • Historia Kościoła
  • Gość Extra
  • Wiara
  • KSJ
  • Foto Gość
  • Fundacja Gość Niedzieleny
  • O nas
    • O wydawcy
    • Zespół redakcyjny
    • Sklep
    • Biuro reklamy
    • Prenumerata
    • Fundacja Gościa Niedzielnego
  • DOKUMENTY
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    •  
  • KONTAKT
    • Napisz do nas
    • Znajdź nas
      • Newsletter
        • Zapisz się już dziś!
  • ZNAJDŹ NAS
WERSJA MOBILNA

Copyright © Instytut Gość Media.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zgłoś błąd

 
X
X
X